nikakim.biz

Arkib 07/2018

Budak nih dah cukup 2 tahun harini. Alhamdulillah.???
Nanti mama taip panjang2, xda idea sebab dok nampak ayaq tembikai dalam jug ja sekarang.
Mama saranghae Muhammad Fares Almuqri'.
Alhamdulillah. Ramadhan ke6.Selfie orang jauh.
Lesung tu boleh pinjam tumbuk sambai dak??
*Untungnya dapat berbuka dengan UAI. tapi, untung lagi adik2 yang syahid harini. AlFatihah untuk mereka. sungguh. kematian yang benar2 dicemburui ??
Sementara tunggu sheben2, ayah2, abang2, adik2 balik semayang jumaat.
Ada dak yang sudi nak jawab survey izzah?? ???
Dah plan ka raya nih nak pakai tudung apa?
1)Tudung labuh legend
2) bawal glitter
3) bawal chiffon
4)bawal ruffle
5)instant shawl
Ka Ada jenis tudung lain lagi????
*Bukan tak sabaq2 nak raya, saja la nak buat preparation.awai tak kaluit..???
Pesyen taw dak.
Time pakai segak2, baju iron, tudung awning on point, bedak gebu, pipi peloles p bazar ramadhan, xdak pun nak terjumpak sapa2, xdak pun nak kena tegoq dengan sapa2
Tapi ka..
Time pakai macam bibik mak upah time basuh qumah, baju biqu Kain hijau, tudung heqot 360darjah, pipi meqelit minyak nyok, time tu la nak jumpa ustazah qiraati dulu2, kawan lama 10 tahun tak tengok, ketua pengawas hot time sekolah, kawan gosip2 dok lawan sapa paling segak,haha.. sabaq ja la..
Tapi tu bukan Kami la..Kami segak sedia.. Tu Kami share pengalaman kawan2 kami.??
*Model dalam gambaq tu adik Kami. Nak tolong promot kedai yang dia tolong menega kat bazar ramadhan taman delima. Depa juai samosa sedap sangat, tambah2 kalau makan time panas2.???.. adik kami hatni qajen sikit, sapa berkenan lagi 3tahun boleh amek buat menantu.
Angah dah post.satgi belanja samosat.
Walid call cakap telefon dengan rayyan tadi.
W: fateh buat apa tu? Fateh buat perangai tak harini?
FR: Fateh tengah main. Fateh tak buat perangai pun harini. Fateh buat dudi ja.
W: anak soleh baik tak buat perangai. Tapi tak baik jugak buat rushdi. ???
*Jenuh nak pesan satu2 kat fatehrayyan. Baqu 3 orang hero, xlaqat dah nk bertomoi haqi2. Sabaq..Mama tengah puasa nih.. ???
Jangan lupa bawak ayaq masak p teraweh tu. satgi habeh teraweh xda la dahaga sangat..
lepas tu mula la menyinggah nk menapau ayaq teh ais bungkuih, Milo ais bungkuih, Bandung laici bungkuih kannnn..
Target ayaq masak 3-4 liter bulan puasa nih. Moga kita sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik agar dapat beribadah sepanjang bulan mulia nih.???
#tipsramadhan
#ayaqmasak
Tips tak membazar secara membazir.
1. Jangan bawak wallet/purse. Pastikan bawak duit cukup2 untuk 3bijik kuih dan tabung derma.??
2. Bila lalu depan kedai yang makanan nampak sedap,cakap dekat hati."xpa kita ronda dulu, satgi kita patah balik,beli lain." Cakap dekat semua kedai yang kita lalu. Lepas tu bila kaki dah lenguh, ambil kunci start Moto/kereta terus balik.??
3. Pastikan jari2 sentiasa terkepit agar tiada ruang untuk sangkut atau gantung plastik2 makanan. Kalau ikutkan jari,sepuluh2 jari kita nak usung plastik. ??
4. Buat perbelanjaan bulanan untuk perbelanjaan di bazar. Kalau ada simpanan lebih, Kan dah boleh tambah lagi sepasang baju raya. ??
Jom bukak puasa secara sihat!! Cakap nak kurus raya nih!! Jangan nak bazir kalori, bazir duit ringgit. Baik masuk dapoq tolong mak goreng cucoq.???
*Tak salah nak p bazar, yang salah adalah BAZIR. "Sat mak.. nak up status dulu satgi angah masuk dapoq.."hahaha
Untuk dua jejaka yang paling aku cintai. ???
Untuk pengarang jantung abah Rosli bin Bashah. Selamat menyambut Ulangtahun yang ke 4*. Semoga dipanjangkan umur,dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan. Terima kasih kerana selalu berkorban untuk Kami. Sayang abah. Maaf anak bertuah baqu buat ucapan. ??
Untuk cinta hati Mohammad Yaakub Yusra selamat menyambut ramadhan di perantaun. Jangan lupa esok dah puasa. Buang koci dalam kereta. ???.. Ramadhan Kareem.
Terima kasih kalian kerana mengajarkan erti kehidupan.
*Gambaq paling sweet dari menantu Dan Pak mentua.Saranghae ??? tips senang nk kawen dua? Kena amek hati Pak mentua. Macam cita P.Ramlee dulu. Abaikan fares muqri' acah2 nak jadi princess..
Nak Tanya
Tu hadiah ceramah ka hadiah tunang mak tanya?
Dok cek friendlist pesbuk nih
NK: Nur Khadijah.Nur Kasih. Nur Khalisya.
*Orang perempuan nih pkiaq jauh...Hahaha??
Kalau la depa qasa nikmatnya jadi seorang ibu,.mesti depa pun akan kuat untuk tanggung segala rasa nih.. ???
Jadi mak tu, memang tak kenai erti serik. Lepas cucuk kena cucuk lagi, lepas kena tahan ward, keluar ward usung buku merah ulang p klinik hari2, alah 3 bulan dah macam hantu kak limah punya cantik dia, cukup 9 bulan macam belon kembong sana sini. Lepas tu nak hadap time pantang 44 hari.
tengok2 tahun depan bukak buku merah lagi.?
Sapa berani cakap wanita nih kaum yang lemah ha?? Jom try ronda wad ibu bersalin.. Ada yang kena tahan 2 bulan sebab uri bawah, Ada yang masuk darah sebab tak cukup zat besi, Ada yang tengah sakit bersalin sampai 2 hari.
Moga Allah sembuhkan dan beri kekuatan untuk semua ibu2 yang tengah mengandung dan bakal bersalin. Salute semua mak2 ???
*Ada dak sapa2 nak share tips naikkan Hb??
~selfie hipster belakang tirai hospital. Terima kasih buat semua penderma2 darah. Anda semua banyak membantu saya..hahha.
Syukran semua yang mendoakan. Maaf tak sempat balas mesej..??